Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Timo Rautiainen esittää myös kansanmusiikkia

Timo Rautiainen esittää myös kansanmusiikkia

  • tehnyt
Timo Rautiainen on monipuolinen muusikko.

Muusikko ja näyttelijä (s. 25.1. 1963), tunnetaan parhaiten yhtyeestään Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, jonka laulajana ja kitaristina hän toimi. Yhtye perustettiin vuonna 1996. Suomeksi laulava heavy metal -yhtye nousi suosioon lavaesiintymisensä johdosta ja albumilta Rajaportti hiteiksi nousseiden kappaleiden Surupuku ja Lumessakahlaajat myötä siitä tuli koko kansan suosikki. Vuonna 2004 yhtye jäi tauolle ja viimein vuoden 2006 lopussa ilmoitti virallisesti lopettaneensa toimintansa. Vuonna 2017 päätös kuitenkin pyörrettiin ja yhteinen taival jatkui.

Timo Rautiainen, sooloura ja kansanmusiikki

Rautiainen julkaisi maaliskuussa 2006 ensimmäinen sooloalbuminsa Sarvivuori. Toinen sooloalbumi Loppuunajettu ilmestyi vuonna 2007 ja viimeinen sooloalbumi En oo keittäny enkä myyny ilmestyi vuonna 2009. Rautiainen on ollut kiinnostunut kansanmusiikista ja innostui opiskelemaan Kaustisella kansanmusiikkiopistolla vuonna 2013. Hän julkaisi Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla tapaamansa Ville Ojasen kanssa yhteisen albumin, jonka musiikilliset juuret ovat vahvasti kansanmusiikissa, levyllä he yhdistelevät folkmusiikkia moderniin kansanmusiikkiin. Ville Ojanen on muusikko ja säveltäjä, joka on työskennellyt kansanmusiikin parissa yli 20 vuotta.

Suomalainen kansanmusiikki on siirtynyt sukupolvelta toiselle enimmäkseen laulamalla, soittimista mukana ovat olleet muun muassa kantele, harmonikka sekä erityyppisiä torvia ja huiluja. Monet suomalaiset artistit ja yhtyeet ovat tehneet upeaa työtä kansanmusiikin parissa, käyttämällä ja uusintamalla sitä se säilyy keskuudessamme elävänä perintönä. Musiikkiperinnettä pidetään yllä myös jokavuotisella Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1968. Lisää tietoa kansanmusiikista löydät kohdasta kansanmusiikin musiikkilajit.

Kansanmusiikin arvostus noussut viime vuosikymmeninä

Timo Rautiainen ja Ville Ojanen julkaisivat kaksikon nimeä kantavan albumin vuoden 2022 maaliskuussa. Levy pohjautuu vahvasti kansanmusiikkiin, ote on moderni ja kappaleisiin on otettu mukaan vaikutteita folkmusiikista. Näin Rautiainen ja Ojanen omalta osaltaan siirtävät perintönä musiikkia seuraaville sukupolville. Kansanmusiikin arvostus on noussut viime vuosikymmeninä ja kansanmusiikkia soittavat yhtyeet ovat olleet todella suosittuja, esimerkkinä mainittakoon Värttinä, Loituma ja JPP.