Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Suosittuja polkka kappaleita

Suosittuja polkka kappaleita

  • tehnyt
Polkka kappaleet ovat suosittuja ja mukaansatempaavia.

Polkka herättää tanssi-iltana erilaisia tunteita ja kaikki eivät sitä halua tanssia. Niin tai näin, tämä tyylilaji on kuitenkin peräsin Tsekeistä, Böömin alppialueelta ja sieltä se on aikanaan saapunut Suomeen. Polkka kappaleita sinällään on paljon tunnettuja. Yksi niistä on Böömiläinen polkka, joka levytettiin suomeksi vuonna 1949. Toinen hyvin tunnettu polkka on Säkkijärven polkka, jota on soitettu jo 1800-luvulla, mutta silloin sillä ei vielä ollut nimeä. Se on tosin vuosien varrella hiukan muuttunut.

Väärä vitonen ja muita polkka kappaleita

Väärä vitonen on todella mielenkiintoinen sanoitukseltaan ja sen esittäminen vaatii myös laulajalta ”liukasta” kieltä. Laulu syntyi Veikko Laville eräällä pyörämatkalla, kun hän pyöräili uittoreissulta kotiin. Siitä syntyi myöhemmin melkoinen hitti, koska sanoitus on rakennettu todellakin nokkelasti. 1930-luvulla syntyivät Matti Jurvan suosituimmat polkat eli Pohjanmaan junassa sekä Viipurin Vihtori. Hän ei kaikkia laulujansa tulkinnut itse, mutta varsinkin polkat ovat säilyttäneet suosionsa näihin päivin saakka.

Iitin Tiltu on merkittävä polkka. Hiski Salomaan polkka on tehnyt Iittiä tunnetuksi Suomessa. Se on myös innoittanut tarinallaan kesäteattereita, joten sen pohjalta on myös saatu aikaan kokonainen näytelmä. Näin monista polkista on tullut tunnettuja ja voidaankin sanoa, että suomalaiset kansanlaulut ovat saaneet lisäväriä sekä Iitin Tiltusta että Säkkijärven polkasta. Viimeksi mainitulla oli myös tärkeä rooli jatkosodassa.

Säkkijärven polkka Suomen historiassa

Venäläiset sijoittivat jatkosodassa Viipuriin miinoja ja ne laukesivat tietyllä taajuudella. Kun suomalaiset saivat tämän selville, lähetettiin Viipuriin lähetysauton, jonka avulla soitettiin eräänlaista ”hämäysmusiikkia”. Kappaleeksi valikoitui Vili Vesterisen levyttämä Säkkijärven polkka, jota soitettiin yhtäjaksoisesti, ilman taukoja. Tällä saatiin sekoitettua venäläisten käyttämä kolmisointujen taajuus, joka aiheutti miinojen räjähtämiset. Säkkijärven polkka ehti soida kolme vuorokautta ja tilanne saatiin silloin tällä suunnitelmalla purettua. Joten polkasta on ollut apua myös sotatilanteessa.

Avainsanat: