Polkka on musiikkina monille tuttua jo lapsuudesta asti, sillä sen juuret juontavat aina 1830-luvun Tsekkiin. Kuitenkin vastaavaan musiikkityyliin liitetty tanssilaji voi olla hiukan tuntemattomampi, vaikka se on ilmiönä rantautunut Suomeen jo 1840-luvulla. Kyseessä on varsin nopeatempoinen tanssi, jonka alkuperäinen nimi ”pulka” kertoo myös lyhyestä tai puolittaisesta askeleesta. Millaista on polkan tanssiminen, ja mitä erityisiä piirteitä siihen sitten liittyy?
Polkka nostattaa sykettä
Kyseessä on siis varsin nopeatempoinen, sykettä nostattava tanssilaji, joka itse asiassa suomalaisena versiona on vielä hiukan esimerkiksi keskieurooppalaista polkkatyyliä nopeampaa ja muunneltavampaa. Suomessa polkkaa tanssitaan pääasiassa päkiöille painoa varaten. Koska polvet pyritään pitämään varsin suorina, tulee nilkkoja joustaa sitäkin enemmän. Tavanomainen polkan askelyhdistelmä alkaa tasahypyllä, jatkuu vuorojaloin askelmalla ja päättyy hyppyyn ponnistukseen, josta päädytään tasajaloin alastuloon kohti seuraavaa askelyhdistelmää.
Erikoista suomalaisessa polkassa muiden maiden tanssityyliin verrattuna on mahdollisuus tanssia paikallaan ilman tilassa liikkumista. Suomalainen polkan tanssiminen on asennoltaan pääasiassa pystyä, eikä sen askellus ole kovin korkeaa, vaikka selkeän ponnistuksen sisältääkin. Mikäli paikallaan tanssimisen sijaan halutaan liikkua myös tilassa, tapahtuu se kylki edellä tavallisesti vastapäivään, tai savolaisen polkkatyylin mukaan myötäpäivään edeten. Tunnettuja polkka kappaleita löydät esimerkiksi aiemmasta blogitekstistämme.
Hauskat muunnelmat
Polkassa on monia variaatioita, joilla tanssiin saa lisää hauskuutta ja haastavuutta. Esimerkiksi modernimpaan makuun sopiva swing-polkka sisältää mm. fuskutyylisiä kädenalituksia polkka-askelin. Myös eri otteilla voi tuoda vaihtelevuutta tanssiin. Perinteisin kansantanssityyli on viedä toisen tanssijan molemmat kädet parin lantiolle, jolloin parin kädet asettuvat tämän käsien päälle. Tästä muunnelmana on toisen käden vieminen lantiolle ja toisella parin kädestä rennosti kiinni ottaminen, ja jotkin etenemiset onnistuvat paremmin kyljet vastakkain. Kyseessä onkin tehokas liikuntalaji ja samalla hauska perinneharrastus.