Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Erilaiset musiikkityylit

Erilaiset musiikkityylit

  • tehnyt
Musiikkityylit

Jos tarkastellaan karkeasti musiikin erilaisia tyylejä, ne voidaan jakaa kolmeen erilaiseen pääluokkaan. Musiikkityylit kuvaavatkin hyvin sitä, millaisesta musiikista on kysymys ja miten sitä esitetään. Taidemusiikki on tyypiltään klassista ja siinä on vahva rooli säveltäjällä ja sitä esittävät usein maailmantähdet. Etninen musiikki puolestaan on kansanmusiikkia ja alun perin sitä on esitetty kuulonvaraisesti. Soittimina voi olla lähes mitä tahansa. Populaarimusiikki käsittää taide- ja etnisen musiikin yhteisvaikutusta sekä ammentaa vaikutteita molemmista lajeista.

Erilaiset musiikkityylit ja niiden alalajit

Alalajeja eri musiikkityyleillä on paljon. Esimerkiksi populaarimusiikki sisältää teknon, hiphopin, jazzin, rockin ja popin sekä paljon muuta sekä luonnollisesti kaikkien näiden alalajit. Lajeja kehittyy koko ajan lisää ja lisäksi oman mausteensa musiikillisiin tyyleihin tuo myös se, että jokin tunnettu kappale levytetään täysin erilaiseen tyyliin sovitettuna, jolloin se saa uuden leiman uudesta musiikkityylistä. Swingissä tämä on ollut kaikkein yleisintä ja monet joululaulut onkin sovitettu big bandeille

Toinen hauska yksityiskohta on se, että rock- ja metallikappaleista tehdään niin sanotusti salonkikelpoisia, joten tyyli muuttuu aivan toisenlaiseksi, vaikka kappale on tunnistettavissa samaksi sävellyksensä ja sanoituksena puolesta kuin se on ollut aiemminkin. Jokainen artisti määrää oman tyylinsä ja siksi musiikkigenret lisääntyvät jatkuvasti. Lisäksi vuodet kuluvat ja uusia ideoita musiikkiin tulee lisää tai vanhoja tyylejä modernisoidaan. Usein kappaleen rytmirakenne muutetaan toisenlaiseksi, joten se sopii paremmin tähän päivään sekä nykyisiin trendeihin.

Folkmusiikki jakautuu alalajeihin

Myös folkmusiikki on jakautunut useisiin alalajeihin. Sitä on yhdistetty muun muassa sekä metallimusiikin että punkmusiikin kanssa. Folk metal on kuitenkin saanut vaikutteita kansanmusiikista, joskin sitä esitetään nykyaikaisin soittimin ja vanhoja soittimia saatetaan jäljittää erilaisilla kosketinefekteillä. Folkpunk on mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa musiikista tunnistaa folkin soinnutukset, mutta asenne ja musiikin nopeus tulevat selkeästi punkin puolelta. Sanoitukset ovat myös usein hyvin anarkistisia. Tämä punkmusiikin laji on pääosin akustista ja sitä soitetaan soittimilla, jotka ovat folkille ominaisia.

Avainsanat: