Kaustisen kansanmusiikkifestivaali on jo yli viidenkymmenen vuoden ajan kerännyt kansanmusiikin ystäviä Kaustiselle. Noin viikon mittainen festivaali on järjestetty aina kesällä pienessä keskipohjalaisessa kunnassa, Kaustisella. Juhlissa kuullaan niin perinteistä pelimannimusiikkia kuin uudempaa kansanmusiikkia. Myös maailmanmusiikki on ollut jokaisella festivaalilla mukana, festivaalivieraat ovatkin saaneet tutustua kansanmusiikin monipuoliseen kattaukseen. Kaustinen on käsite, kun sen tunnelman on kerran kokenut, sinne haluaa mennä yhä uudestaan.
Kaustisen kansanmusiikkifestivaali on Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma
Kaustisen festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran 1968. Tapahtuman pohja nojaa vahvasti keskipohjalaiseen pelimanniperinteeseen. Juhlilla on kuultu monia sekä vanhan että nuoren polven pelimanneja. Festivaali on sekä musiikki- että tanssijuhla, Kaustisella esiintyy lukuisia erilaisia tanssiryhmiä eri puolilta maailmaa. Kaustisella ei yleisön tarvitse seurata esiintyjiä passiivisena, sillä myös yleisö saa tanssia.
Kansanmusiikki on Kaustisen festivaalin pääosassa, vaikka juhlilla on kuultu myös kotimaista populaarimusiikkia. Juhlia on viety takaisin perusasian äärelle, eli folkiin ja pelimannimusiikkiin. Ohjelmistoon kuuluu myös kaustislaista ohjelmaa, jota yleisö nimenomaan haluaa tulla katsomaan ja kuuntelemaan. Joka vuosi juhlilla nimetään suomalaisten kansanmuusikoiden joukosta mestaripelimanneja, vuoden yhtye sekä juhlayhtyeet.
Festivaali tekee tunnetuksi viulunsoittoa
Kaustisen festivaalilla on suuri merkitys kansanmuusikoiden työhön ja ammattitaitoon. Festivaali on edesauttanut viulunsoiton perinteen jatkuvuutta, sillä kaustislainen viulunsoitto pääsi vuonna 2021 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kaustislainen viulunsoitto on elänyt yhtäjaksoisesti 250 vuotta ja perinne jatkuu nuorissa soittajissa, sillä paikkakunnalla asuu pari sataa soittajaa ja saman verran tanssijoita.